top of page

HALKA ARZ

  • Yazarın fotoğrafı: Meltem Demirok
    Meltem Demirok
  • 24 Şub 2019
  • 2 dakikada okunur

HALKA ARZ
HALKA ARZ

HALKA ARZ

“Halka arz” kısaca, çok sayıda yatırımcıya, halka arz edilmek isteyen şirket tarafından yapılan ve söz konusu şirkete ortak olma amacıyla yapılan çağrı olarak tanımlanabilir. “Halka açılma” ise, halka kapalı olan bir anonim ortaklık tarafından ilk defa yapılan bir “pay” halka arzıdır.


Halka açılma sadece büyük şirketler tarafından kullanılabilecek bir finansman yöntemi olmayıp, küçük ölçekli şirketler için de kullanılabilecek bir finansman yöntemdir, zaten esasen halka açılma suretiyle elde edilebilecek fon ve gelişim, büyüme potansiyeline sahip küçük şirketler açısından çok daha önemli bir olgudur.


Halka Arz büyük ölçekli şirketlerin yanı sıra küçük ölçekli işletmeler tarafından da kullanılabilen, teminat ya da ipotek gerektirmeyen, faizsiz ve geri ödemesi söz konusu olmayan alternatif bir finansman yöntemidir.

Halka arz ve Borsada işlem görme

Halka açılma sürecinde şirketler için en zor aşama karar aşamasıdır. Halka açılmaya karar verildikten sonraki aşamalar daha hızlı ve kolay ilerler. Bir şirketi halka arz kararı vermeye yönlendiren birbirinden farklı koşullar bulunmaktadır:


- Şirket, büyümesini halka arz yoluyla finanse etmeyi tercih edebilir.

- Şirketin, halka arz sonrası yatırımcılar ve finansal kurumlar nezdinde saygınlığı, tanınırlığı ve kredibilitesi artar.

- Şirketin rakiplerinin halka açık şirketler olduğu durumlarda, halka açık şirketlerin finansal açıdan daha sağlam ve kurumsal olduğuna dair yaygın kanaat, rekabette halka kapalı şirketler için dezavantaj yaratabilmektedir.


HALKA AÇILMANIN ÖNEMLİ AVANTAJLARI NELERDİR?


1- ETKİLİ VE TEMİNATSIZ ŞEKİLDE FİNANSMAN TEMİNİ:


Halka açılma yoluyla, alternatif finansman yöntemlerine göre çok daha düşük maliyetli ve uzun vadeli bir kaynak sağlanır. Finansman yöntemi olarak bir Şirket tarafından halka arzın seçilmesi durumunda, söz konusu Şirket hisse senetleri primli fiyatla i alternatif finansman yöntemlerine göre daha düşük maliyetli ve uzun vadeli bir finansal kaynak elde etmektedirler. Ayrıca şirketler, halka açıldıktan ve hisse senetleri Borsa’da işlem görmeye başlamaları sonrasında, hisse senetlerini teminat göstererek kredi kullanabilme, borç senedi ihraç edebilme imkanlarından yararlanmak suretiyle finansman ihtiyaçlarını karşılayabilmektedirler.

Halka arz geri ödeme ve teminatlandırma gerektirmeyen, finansal borçlanmanın tersine sürekli maliyet kalemi içermeyen bir ek finansman yöntemidir.


2 - KURUMSAL YÖNETİME GEÇİŞ VE KURUMSALLAŞMA:


Şirketlerin halka açık hale gelmesi kurumsallaşmasının sağlanmasında önemli bir aşamadır.

Şirkete yeni küçük yatırımcıların ortak olarak katılması; mevcut Şirket ortaklarının sorumlulukları artırmakta ve buna bağlı olarak şeffaflık, süreklilik gibi hususlar Şirket yönetiminde önem kazanmaktadır.

3- FİNANSAL KREDİBİLİTE ARTIŞI:


Borsa şirketi olmak, halka açılan Şirkete ün ve saygınlık getirir. Şirket isminin yazılı ve görsel basında sıkça yer alması; Şirket açısından tanınırlığı, saygınlığı, rekabet gücünü ve kredibiliteyi artıracaktır.


4- ŞİRKET BÜYÜMESİNDE İVME KAZANDIRMASI VE FİNANSAL RİSKİ DAĞITICI ETKİSİ:


Halka açılma, küçük ve gelişme potansiyeli olan şirketler için büyüme fırsatları sunar. Bu şirketler içini yerli ve yabancı şirketlerle işbirliğine gidebilme olanaklarının oluşumunda etkili olur.

Halka açılma aynı zamanda şirket açısından finansman riskinin dağıtılmasını sağlar.



 
 
 

Comments


bottom of page