top of page

Konkordato ve İşçi Alacakları

  • Yazarın fotoğrafı: Meltem Demirok
    Meltem Demirok
  • 24 Şub 2019
  • 3 dakikada okunur

Konkordato nedir ve hangi nedenlerle firmalar bu yola başvurur?



KONKORDATO NEDİR

Konkordato, şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılması için başvurdukları hukuki bir yöntemdir.


Bu yöntem mali durumu bozulmuş olan borçlunun, borçlarını belli bir oranda ve vadede ödemesine ilişkin alacaklıları ile yaptığı ve mahkemece onaylanan bir anlaşma niteliği taşıyor.

İflas erteleme kaldırılınca arttı

Bir şirket ya da kurum konkordatoya başvurmak için tabiki de avantajlarının neler olduğunu bilmek istemektedir.


- Tüm Takiplerin Durması: Konkordato yoluna başvuran borçlu lehine hangi nedenle olursa olsun her türlü tedbir, haciz işlemleri durdurulur. Bu konkordato her ne kadar borçlunun malvarlığını korumaya yönelik gibi gözükse de bir o kadar da alacaklının alacağına kavuşmasına da katkı sağlamaktadır.  O halde konkordato ilanı başlayan borçlu için mühlet tedbiri olarak tüm takipler duracaktır. Bu sayede borçlu herhangi bir acil icra ve iflasa maruz kalmadan veya üzerinde baskı kurulmadan daha rahat bir nefes alacaktır.


- Faizin Olmaması: Konkordato süresi boyunca herhangi bir faiz alınmaması alacaklılar için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Aynı zamanda borçlu da bu süre zarfında herhangi bir ödeme yapmamakta ve daha sonraki ödemelerini planlı programlı yaptığı için avantaj sağlamış olmaktadır.


- Alacaklı ve Borçluya Söz Hakkı Tanınması: Bu uygulama ile birlikte borçluya koruma sağlanmaktadır. Daha önce iflas ertelemede alacaklıya söz hakkı sunulmuyordu. Kararlar bilirkişi raporuna göre verilmekteydi. Konkordatonun gelmesiyle birlikte alacaklılara söz hakkı doğdu ve ön plana çıkarıldılar.


- Vadesi Gelen Borca İmtiyaz Tanınması: Vadesi gelen borcunu ödeyememesi söz konusu olan borçlu bu uygulama ile borcunu indirimli veya vadeye bağlı olarak ödeyebilen hafifletilmiş bir uygulama sayesinde zorluk çekmemektedir.


- Dövizin Olmaması: Dövize dayalı alacaklarda konkordato talebi itibariyle Türk lirasına çevrilip kaydedilir. Bu da alacaklı ve borçlular için büyük bir avantaj teşkil etmektedir.

Konkordato ilan edilen iş yerinde işçinin hakları nelerdir?


Bu iş yerlerinde çalışan işçiler sendikaya üye ise sendikaları onlara hukuki yardımda bulunabiliyor. Sendikasız iş yerlerinde çalışanlar ise ne yapacaklarını bilmedikleri için mağduriyet yaşayabiliyor. En büyük hak kaybı, konkordato ilanı veya iflas durumunda işçinin alacaklarını bir ay içinde konkordato komiserliğine veya iflas masasına yazdırılmaması durumunda yaşanıyor. Süresinde alacak kaydı yaptırmayanlar, işçi alacaklarına tanınan ayrıcalıktan yararlanamıyor.

İşçi, haklı sebepler ortaya çıktığında, hukuken iş akdini tek taraflı olarak feshedebilir. İşveren, konkordato ilan etmiş olmakla birlikte işçinin ücretini ve diğer sosyal haklarını düzenli olarak ödüyorsa, çalışma koşullarını ağırlaştırmamışsa işçi, bu durumda konkordato ilan edilmesini gerekçe göstererek iş akdini feshedemez. Feshetse de kıdem tazminatını alamaz.


Ancak, konkordato ilan eden işveren ne zamanki ücret ödemelerini aksatır, o zaman işçiye iş akdini fesih hakkı doğar. Ücretini bir aydan fazla alamayan işçi, iş akdini feshedebilir. O iş yerinde bir yıldan fazla çalışmışsa, kıdem tazminatını talep edebilir.


Bankalardan sonra işçi alacakları ilk sıradadır


Konkordato ilan eden şirket aleyhine vergi, harç, sosyal güvenlik primi dahil kamu ya da özel kişi alacakları için takip yapılamıyor. Daha önce başlamış takipler de duruyor.Buna karşılık, son bir yıla ait işçi alacakları ile nafaka alacakları için takipler ve hacizler bu süreçte de devam edebiliyor.


Konkordato ve iflasta rehinle teminat altına alınmış alacaklar, diğer tüm alacakların önüne geçiyor. Rehinle teminat altına alınan alacaklar, bankalar ve diğer finans kuruluşlarına ait oluyor.


İşçi alacakları, teminatlı olup da rehinle karşılanmamış veya teminatsız bulunan alacaklar arasında ilk sırada yer alıyor. Bir başka ifadeyle, bankaların rehinli alacaklarının tahsilinden sonra iflas masasınca malların satış tutarından pay ödenirken, ilk sırayı işçi alacakları alıyor.




konkordato ve işçi alacakları

İşçinin alacağını kaydettirmek için bir aylık bir süresi vardır


Konkordato ilan eden veya hakkında iflas kararı verilen işyerlerinde çalışan işçilerin dikkat etmeleri gereken en önemli husus, alacak kaydını bir ay içinde yaptırmalarıdır.


Sendikalı işyerlerinde sendikalar üye işçilere bu konuda hukuki yardımda bulunarak, zamanında başvuru yapmalarını sağlıyor. Sendikasız işyerlerinde çalışanlar ise genellikle ne yapacaklarını bilemiyor. Alacak kaydını yaptırmak için bir aylık süre, konkordato veya iflas ilanıyla başlıyor. Başvurunun, konkordato ilan edilmesi durumunda konkordato komiserliğine; iflasta ise iflas masasına yapılması gerekiyor.


Konkordato ilanından veya iflas kararından önce alacakları için dava açmış olan işçiler de davanın görüldüğü mahkeme aracılığıyla alacak kaydını yaptırmak zorundadır.


Bir aylık sürede başvuru yapılmadığı takdirde, işçi alacaklarına tanınan, banka alacaklarının ardından ilk sırada ödeme ayrıcalığı ortadan kalkmaktadır.


İşçilerin hangi hakları için başvuru hakları mevcuttur?


İşçilerin, iflasın açılmasından veya konkordatodan önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş ücret, ihbar ve kıdem tazminatı gibi alacaklarıyla iflas nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi üzerine hak ettikleri ihbar ve kıdem tazminatları için başvuru hakkı bulunuyor. İşçinin bu alacakları, bankaların rehinli alacaklarının ardından ilk sırada ödeniyor.

Konkordatoda işçilere tanınan bir diğer ayrıcalık da ödenmemiş bulunan ücret ve diğer alacaklarını konkordato sürecinde talep etme hakkı. İşçiler, talep etmelerine rağmen ücretleri ödenmediği takdirde bu dönemde haciz işlemi de yapabiliyor.


 
 
 

Comments


bottom of page